Horvátországban az elmúlt évtizedben mindössze ötezren kértek menekültstátust

0
261
BELFOLd--izbjeglice-imigranti-grafika

Horvátországban 2004 óta összesen ötezren folyamodtak menekültstátusért, és közülük csupán százötvenen kapták meg – közölte múlt heti híradásában a Nova Televízió.

A kérelmezők egy része még az elbírálás előtt elhagyta az országot.
A jelentés szerint jelenleg százötvenen tartózkodnak Zágrábban és a fővárostól nem messze elhelyezkedő Kutina városában berendezett menekültszállásokon, családok is, de főleg felnőtt férfiak.
Horvátország ugyan nem célország, a menekültek inkább tranzitországnak használják, de az Európai Bizottság tagállami kvótákra vonatkozó javaslata Zágráb számára is felveti a kérdést, hogy hogyan járuljon hozzá a probléma megoldásához.
A Večernji list napilap úgy vélte, hogy Horvátország számára drámai következményekkel járhat, ha Magyarország lezárja határait Szerbiával.
Annak ellenére, hogy Horvátország nem tagja a schengeni övezetnek, mint Magyarország, a lezárás arra ösztönözhetné a balkáni útnak nevezett menekülési vonalon érkező illegális bevándorlókat, hogy nagy részük Horvátország felé vegye az irányt – írta lap.
A cikk szerzője azt is kiemelte, hogy Zágrábnak továbbra sincs hivatalos álláspontja menekültügyben.
„Ranko Ostojić belügyminiszter ugyanis nem vett részt múlt kedden az európai uniós tagországok belügyi tárcavezetőinek luxembourgi tanácskozásán, ahol a tagállamok elmondhatták véleményüket az Európai Bizottság májusban bejelentett, konkrét befogadási kvótákra tett javaslatáról” – írta a cikk szerzője, a lap brüsszeli tudósítója.
Ostojić korábban a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nincs tisztázott jogalap, amely szerint el kellene járni a menedékérőkkel szemben, de ez nem jelenti azt, hogy Horvátország nem lesz szolidáris.
Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint 2014-ben 450-en, 2013-ban pedig 1080-an fordultak menedékkérelemmel a horvát hatóságokhoz. Ezek közül tavaly a hatóságok 110 kérelmet vizsgáltak meg, és az összest elutasították. Tavalyelőtt szintén mind a 95 elbírált kérelmet elutasították. Ezzel szemben 2012-ben 135 kérelmezőből 35-en még kedvező elbírálásban részesültek.

 

{Fcomments}