Horvát – magyar kamarai találkozó

0
585

Az eszéki magyar főkonzulátus határ menti kamarai találkozót szervezett azzal a céllal, hogy a horvát-magyar határ menti régióban szorosabbra fűzze a gazdasági együttműködést.

Magyarország Eszéki Főkonzulátusának prioritásai közé tartozik a magyar-horvát gazdasági kapcsolatok segítése, előremozdítása. E céljaik elérése érdekében fontosnak tartják a határ menti gazdasági kamarákkal való együttműködést és a minél aktívabb kapcsolat kialakítását.

A külképviselet a gazdasági kapcsolatok feltérképezése céljából horvát – magyar kamarai találkozót szervezett, melyre kedden, a főkonzulátus épületében került sor.

– Az együttműködés kulcskérdése az, hogy mennyire ismerjük egymást. Akkor tudunk együttműködni, ha tudjuk, mire van szükség a határ túloldalán, melyek azok a területek, amelyekben lehetőség van az itteni tudást vagy munkaerőt a határ túloldalára vinni, és fordítva – mondta lapunknak De Blazio Antonio eszéki magyar főkonzul, hozzátéve, ez néhány esetben már megtörtént, de úgy látja, hogy a két terület közötti együttműködésben sokkal nagyobb potenciál rejlik.

Az együttműködés alapja pedig véleménye szerint az, hogy a gazdaságban vezető szerepet játszók rendszeresen találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek.

A kamarai találkozó meghívottjai között a gazdasági kamarák szerepeltek a határ mindkét oldaláról, illetve a megyék vezetői, ugyanis Magyarországon a megyéknek jelentős szerepük van az EU-források elosztásában, véleményezésében.

Obradović Ena, az eszéki magyar főkonzulátus külgazdasági attaséja lapunknak nyilatkozva elmondta, a kamarai találkozó reményeik szerint egy folyamat elindítását jelenti, amely a közeljövőben vállalkozói együttműködésben fog kibontakozni.