Gyertyagyújtással emlékeztünk az aradi vértanúkra

0
316
aradi_vertanuk

Október 6-án délután a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) az aradi vértanúk tiszteletére koszorúzással és gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést tartott a bellyei székházának udvarán tavaly ültetett emlékfánál.

Az aradi vértanúkat a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án végezték ki, a bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján. Azóta a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyásznapjaként emlékezünk október 6-ára. A magyar kormány 2001-ben nemzeti gyásznappá, az aradi vértanúk emléknapjává nyilvánította Magyarországon és a magyarok által lakott területeken október 6-át. Ezen a napon Magyarország-szerte és annak határain túl is mindenütt megemlékezéseket tartanak.

A HMDK bellyei székházának udvarán tavaly október 6-án egy emlékfát ültettek, amely előtt idén is összejöttek, összefoglalták a vértanúk tragédiájához vezető utat, megidézve a hősöket, akik ma is példaként állnak előttünk. A 13 vértanú emlékére koszorút helyeztek el, majd 13 gyertya került a fa köré.

1849. október 6-án az orosz segítséggel levert szabadságharcot követő császári megtorlás során Pesten kivégezték gróf Batthyány Lajost, a magyar kormány volt miniszterelnökét. Ugyanezen a napon a szabadságharc 12 tábornoka – Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Vécsey Károly – és egy főtisztje (Lázár Vilmos ezredes) szenvedett vértanúhalált Aradon.

A véres megtorlásnak összesen 157 hazafi esett áldozatul, és sokan kényszerültek hosszú évekre belső vagy külső emigrációba.