Gazdag programmal készül a forradalom 60. évfordulójára az eszéki magyar főkonzulátus

0
685

Magyarország eszéki főkonzulátusa számos gazdasági és kulturális program szervezője, kezdeményezője. Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából is tartalmas programokkal készül, amelyekről De Blasio Antonio főkonzul tájékoztatta lapunkat.

Az eszéki magyar főkonzulátus 2013-as újranyitása óta nemcsak a két ország határ menti, regionális kapcsolatait erősítette, hanem a magyar nemzetpolitika legfőbb célkitűzései megvalósításához is hozzájárult.

A külképviselet vezetői és munkatársai számos üzleti, turisztikai, kulturális és oktatási kapcsolat és együttműködés kialakításában vállaltak komoly szerepet.

Az előző évekhez hasonlóan idén is számos programot valósítottak meg, ezek közül is a legfontosabb a Magyar Hét volt, melyen kulturális és sportprogramok, kapcsolatépítési találkozók kaptak helyet. A rendezvény keretében egy olyan nagy volumenű produkciót is sikerült lehozniuk, mint a Zrínyi-rockmusical, amellyel a szigetvári hős, Zrínyi Miklós halálának a 450. évfordulóján méltóképpen emlékezhettünk.

Az eszéki magyar külképviselet felkérésére Mága Zoltán világhírű magyar hegedűművész Eszéket is beiktatta karitatív célú koncertsorozatába. A nemrég megvalósult hangverseny bevételéből és az előadó adományának köszönhetően jelentős támogatásban részesült az eszéki kórháznak a tavaly nyári viharban megrongálódott gyermekosztálya.

A forradalom jelképe, a lyukas zászló Eszék főterén lobog majd

Idén ünnepeljük az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját. A jubileumi alkalomra tartalmas programmal készül az eszéki magyar külképviselet.

De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul lapunknak nyilatkozva elmondta, a megemlékezésre október 21-én, pénteken kerül sor. Az ünnepély első része délután 15 órakor kezdődik Eszék főterén.

– Az Ante Starčević téren elhelyezett horvát, uniós, megyei és városi zászlók mellé ünnepélyes keretek között felhúzzuk a forradalom lyukas zászlaját is, a forradalom hőseire, áldozataira való megemlékezésül – monda el lapunknak a főkonzul úr, hozzátéve, erről már egyeztettek a megyei és városi vezetéssel.

Ezt követően az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesülettel közös koszorúzási ünnepséget tartanak 16 órakor a Hermann Paulina-villánál, amely a forradalom menekültjeinek ideiglenes szállásául szolgált.

Este 6 órakor kezdődik a megemlékezés ünnepi része az eszéki Horvát Nemzeti Színházban, ahol a műsor mellett sor kerül a magyar iskolások számára korábban meghirdetett 56-os emlékvetélkedő díjkiosztójára, valamint az állami kitüntetések átadására.

Ezenkívül egy pódiumbeszélgetést is tartanak olyan helyi magyar személyekkel, akiknek személyes élményeik vannak 1956-ról. A beszélgetést Andócsi János történelemtanár fogja vezetni.

Az ’56-os megemlékezést a Pannon Filharmonikusok koncertje koronázza meg

Végezetül, a Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenyét hallhatja majd a közönség.

A Pannon Filharmonikusok az ’56-os Emlékbizottság által rendezett ünnepi hangversenysorozat részeként koncerteznek többek között városunkban is, mellyel az embertelen diktatúrával szembeszálló hősök emlékének adóznak.

A főkonzul úr felhívta a figyelmet arra, hogy az eszéki Horvát Nemzeti Színház befogadóképessége korlátozott, ezért az előadásra előre igényelhetők jegyek többek között a HMDK központi irodájában, valamint a főkonzulátuson.

További programok a külképviselet szervezésében

A Zrínyi-rockmusical, Mága Zoltán és a Pannon Filharmonikusok után ismét neves magyar előadó érkezik hozzánk a főkonzulátusnak köszönhetően: november 27-én Pál István „Szalonna”, napjaink egyik legkiválóbb prímása látogat bandájával Kopácsra, ahol a művelődési házban ad koncertet, a belépés ingyenes.

November 30-án az eszéki Szlavónia Múzeum régészeti részlegének aulájában kerül sor zenés hangversenyre. A Bartók-emlékév jegyében az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem művészeti akadémiájának, valamint a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának zenész hallgatói fognak koncertet adni Bartók Béla műveiből.

A külképviselet az idei évet is az adventi jótékonysági hangversennyel zárja, advent utolsó vasárnapján. A rendezvénnyel továbbra is a Horvátországban végző magyar középiskolás diákok szülőföldön való továbbtanulásának ösztöndíjára gyűjtenek. (ti)