Folynak a továbbképzések a multikulturális projekt keretében

0
217

A szentlászlói általános iskola három horvátországi tanintézménnyel közösen egy 20 hónapos projekben vesz részt, melynek célja a diákok interkulturális műveltségének fejlesztése. A programot februárban indították el, azóta már több továbbképzésen is részt vettek a tanárok, legutóbb a budapesti magyar-kínai két tannyelvű általános iskolában és gimnáziumban szereztek tapasztalatot az interkulturális oktatás terén.

A szentlászlói iskola partnereivel közösen sikeresen pályázott az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósuló Európai Szociális Alap (ESZA) forrásából támogatott projektre, és a kultúrák közötti kommunikáció fejlesztése céljából közel 1,5 millió kúnás támogatást nyert el. A szentlászlói tanintézmény projektgazdaként vesz részt a programban, amelyben a Daruvár közeli Dežanovac és a Šibenik közelében található Kistanje település általános iskolája, a vinkovcei népfőiskola és az Ernestinovói járás a partnerük.

A programot Szentlászlón indították el februárban. Ennek keretében több továbbképzésre is sor került, amelyen a partneriskolák tanárai tapasztalatokat gyűjtöttek, hogyan taníthatják majd a gyerekeknek a multikulturális tantárgyat.

Legutóbb Magyarországon jártak, a fő úti cél a budapesti magyar-kínai két tannyelvű általános iskola és gimnázium volt.

– Ebben az iskolában a magyar diákok a kínait, a kínaiak pedig a magyart tanulják idegen nyelvként. A délelőtti tanórákra beülve megnéztük, hogyan működik a gyakorlatban az oktatás olyan iskolában, ahol két, egymástól távoli kultúra találkozik. Az itt szerzett tapasztalatokat mi is felhasználhatjuk majd az oktatás során – nyilatkozta lapunknak Bocka Szilvia, a szentlászlói iskola igazgatónője.

Hozzátette, budapesti látogatásuk során városnézésre is sor került, és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közreműködésének köszönhetően a parlamentbe is bejutottak.

Bocka Szilviától megtudtuk, következő találkozójuk Lovranban lesz, ahol kidolgozzák a multikulturális tantárgy tervét, amelyet a jövő évben fognak tanítani a délutáni órák keretében, s amelynek célja az lesz, hogy a gyerekek értékként tekintsenek a kultúrák közötti különbségekre.

A tárgy keretében többek között egymás zenei és tánckultúráját ismerhetik majd meg a diákok, emellett közös szakácskönyvet, többnyelvű újságfüzetet is készítenének majd.

A multikulturális projekt fő eseményei a fesztiválok lesznek, az elsőre 2019 nyarán kerül sor, amelyen a három iskola különböző nemzetiségű diákjai bemutatják kulturális sajátosságaikat.