Drávaszögi borászlányok Pécsett

0
883
08-banihegyi_boraszlanyok

Három borászlány a Báni-hegyről címmel tartottak borszemináriumot a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán a Dél-dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Pécsi Borozó szervezésében, melyen a karancsi Szabó pincészet, valamint a csúzai Kollár és Pinkert pincészetek mutatkoztak be. Mindhárom családi gazdaságot a szebbik nem képviselte.

A felső-drávaszögi emberek számára évszázadokon keresztül nyújtott megélhetést a szőlő- és bortermelés. Valamikor a legtöbb házhoz borospince is tartozott. Ezek többségében ma már nem készítenek bort, viszont van néhány családi gazdaság, amelyekben jelentős üzletággá fejlődött a borászat az utóbbi években.
A pécsi egyetemen tartott szemináriumon Karancsról Szabó Anasztázia, Csúzáról pedig Kollár Kinga és Pinkert Krisztina mutatták be gazdaságukat és tartottak borkóstolót.
A családi gazdaságokban minden családtagnak megvan a szerepe, nem újdonság, hogy a borászatokban nők is dolgoznak, mégis az esemény különlegessége – és vonzereje – volt, hogy mindhárom pincészetet lány mutatta be – innen a szeminárium elnevezése is.
Pinkert Krisztina lapunknak elmondta, a bemutatón nemcsak saját pincészetüket képviselték, hanem a drávaszögi borrégiót is. Szakmai közönség figyelmét élvezték, és kedvező fogadtatásban részesültek.
Fontos szerepet tulajdonít az ilyen és ehhez hasonló bemutatóknak, amelyeknek köszönhetően minél többen megismerhetik a drávaszögi pincészeteket, és ezáltal még népszerűbbé válhatnak az itteni minőségi borok.

 

{fcomments}