A délvidéki vérengzések áldozataira emlékeztek Pécsett

0
908

A második világháború utáni délvidéki vérengzések magyar és német áldozataira emlékeztek Pécsett a múlt héten, a Kosztolányi Dezső Céltársulás és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében. Az eseményen felszólalt Andócsi János, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ igazgatója is.

Délvidéki vérengzések névvel illetik az 1944-45 telén lezajlott tömegmészárlást, amelyet a jugoszláv kommunista hadsereg egységei és vajdasági szerb partizánok követtek el a többségében magyarok, németek és horvátok lakta helyi települések lakosai ellen. A gyilkosságokat etnikai alapon, brutális kegyetlenséggel követték el.

A Kosztolányi Dezső Céltársulás és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata január 23-án emlékezett a 72 éve történt eseményekre. A megemlékezésen, mely a Remény Útja nevet viseli, több százan vettek részt, a város, a diákok és az idősek egyaránt lerótták tiszteletüket az áldozatok előtt.

A Kálvária-dombon Decsi István, Pécs város alpolgármestere és Barkóczi Csaba, a Kosztolányi Dezső Céltársulás elnöke mellett Andócsi János, az eszéki HMOM Központ igazgatója is beszélt.

Elmondta, hogy a szerbek és a magyarok megbékélésében véleménye szerint kevés őszinte pillanat van, hiszen a szerb törvényhozásban nem történt meg a hivatalos bocsánatkérés. Nem kértek bocsánatot a magyar honvédek legyilkolásáért és testük szemétdombra vetéséért. A Remény Útjának gesztusa ugyanakkor nagyon fontos – folytatta –, hiszen a délvidéki áldozatok előtt fejet kell hajtanunk.

– Nekünk, külhoni magyaroknak sokat jelent, hogy az anyaországi magyarok közül sokan ma is figyelemmel kísérik sorsunk alakulását. A horvátországi fiatalságnak nem volna szabad elfelejtenie azt a golgotát, amelyen az elődeik keresztülmentek – hangsúlyozta Andócsi.

Hozzátette, ennek jegyében szervezték meg tavaly a Délvidéki golgota című kiállítást is intézményük falai között.