Az 1944-45-ös délvidéki vérengzések áldozataira emlékeztek Csúzán

0
297

A Hegyalja Ifjúsági Egyesület múlt vasárnap megemlékezést szervezett Csúzán az 1944-45-ös délvidéki vérengzés drávaszögi magyar áldozatai tiszteletére. A résztvevők a falu központjában elhelyezett emléktábláknál gyertyagyújtással, majd egy filmvetítéssel adóztak az áldozatok emlékének.

A Hegyalja Ifjúsági Egyesület megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a hagyományok és a kultúra ápolásán kívül a történelmi eseményekre való méltó megemlékezésekre is. Öt éve rendszeresen megemlékeznek a délvidéki partizán terror drávaszögi áldozatairól.

Az idei megemlékezés Csúzán, a falu központjában elhelyezett emléktábláknál kezdődött, ahol az összegyűltek lerótták kegyeletüket és gyertyát gyújtottak. Ezt követően dokumentumfilm-vetítés kezdődött a helyi tűzoltóotthon egyik helyiségében.

A film előtt Andócsi János történelemtanár, a HMDK alelnöke mondott néhány szót a történtekről, majd Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője és De Blasio Antonio, Magyarország eszéki főkonzulja köszöntötte a jelenlévőket.

A megemlékezésre a fiatalokon kívül több olyan személy is eljött, aki ugyan még gyermekként, de átélte a 73 évvel ezelőtti eseményeket, vagy rokonaik voltak az áldozatok között. A megtorlásoknak Csúzán 12 ártatlan áldozata volt, akiknek a „bűnük” annyi volt, hogy magyarok voltak.
A megemlékezésről Hordósi Dániel, a Hegyalja Ifjúsági Egyesület elnöke elmondta, hosszú évekig nem volt szabad beszélni a háború alatt és után történt megtorlásokról, ezért gyakran még a hozzátartozók sem tudtak róla, hogy mi lett a nagyszüleikkel, rokonaikkal.

– Úgy gondolom, hogy a történtek múltunk részei, ezért fontos róluk beszélni. Minden évben más településen szervezzük a megemlékezést – mondta Dániel, aki hozzátette, hogy idén több mint 100 gyertyát gyújtottak a falu központjában, valamint hogy a rendezvény a HMDK támogatása nélkül nem jöhetett volna létre.