A horvátországi magyarság helyzetéről tájékozódott a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága

0
339

Szeptember 10-én kétnapos látogatásra érkezett Horvátországba a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának küldöttsége Pánczél Károly bizottsági elnök vezetésével. A testület a horvátországi magyar oktatásról és a gazdaságfejlesztési program eredményeiről tárgyalt a helyi politikai, önkormányzati vezetőkkel, valamint a magyar egyházak, járások, intézmények vezetőivel.

A laskói általános iskola tornacsarnokában

A Nemzeti Összetartozás Bizottságának a küldöttsége kétnapos hivatalos látogatását a drávaszögi Laskón kezdte, ahol megtekintették az idén 475 éves magyar iskolát, illetve ellátogattak a helyi református templomba, amelyet a reformáció drávaszögi bölcsőjének is nevezhetünk. Majd Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban találkoztak a horvátországi magyarság egyházi és világi vezetőivel.

Megbeszélés az eszéki magyar iskolaközpontban (HMOMK)

Pánczél Károly a kerekasztal-beszélgetést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy félévente rendszeresen látogatnak meg határon túli közösségeket.

Kiemelte: a magyar kormány 2018-ban elindított egy Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot. A horvátországi magyarság körében ez hét óvodának a felújítását jelenti – hangsúlyozta.

A HMOMK bejáratánál

A másik legfontosabb dologként az oktatást említette, valamint a gazdaságfejlesztési programot, amely szerinte hozzásegíti a horvátországi magyarságot ahhoz, hogy meg tudjon élni a szülőföldjén.

Az oktatási intézmények közül a laskói általános iskolát és a HMOMK-t emelte ki, előbbi új tornacsarnokot kapott, míg utóbbi iskolaközpont mellett rövid időn belül megkezdődik a diákotthon építése, mindkettő a horvát állam támogatásával, a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság által elfogadott jegyzőkönyv szerint.

Találkozó a szlavóniai magyarság képviselőivel

Ahhoz, hogy a horvátországi magyarság megmaradjon szülőföldjén és boldogulni tudjon, a magyar kormány gazdaságélénkítő programot is indított a Kárpát-medencében. A horvátországi magyar kis- és középvállalkozók egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a magyar államtól eddig, egy nagyon eredményes pályázat keretén belül, amelyre több mint háromszázan pályázhattak – magyarázta az elnök, majd hozzátette: 2019-ben a magyar állam több tízmilliárd forintot különített el a program folytatásához a Kárpát-medencében, ami elősegíti azt, hogy ne hagyják el a magyarok a szülőföldjüket, hanem ott dolgozzanak és ott boldoguljanak.

Pánczél Károly szerint üdvözlendő az is, hogy a kis létszámú horvátországi magyar közösség elhivatott és ambiciózus fiatal vezetőkkel rendelkezik, akik szívükön viselik a helyi magyarság sorsát. A magyar kormány által nyújtott támogatásoknak köszönhetően a közösség jelene stabil, jövője pedig biztosított.

A dályhegyi emlékműnél

Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, a horvát parlament magyar kisebbségi képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: a horvátországi program megszervezésével segíteni szerettek volna a bizottságnak abban, hogy minél jobb betekintést nyerjen a horvátországi magyarság mindennapjaiba. „Hogy lássák azokat a dolgokat, amelyekben fejlődni tudtunk az elmúlt években, és velünk együtt érezzék át azokat a problémákat, amelyekkel nap mint nap szembesülünk” – húzta alá Jankovics Róbert.

A Mária-kegyhelyéről ismert Almáson

A bizottság kedden találkozott Ivan Anušićtyal, Eszék-Baranya megye zsupánjával is. Ellátogattak Almásra és a dályhegyi temetőbe is, ahol lerótták tiszteletüket a honvédő háborúban legyilkolt magyar áldozatok emlékművénél. Megtekintették a fiatal vállalkozók éve egyik nyertes pályázójának, az erdődi Hugyik Krisztiánnak a gazdaságát is. Majd Dályhegyen a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által átadott kultúrotthonban a szlavóniai magyarság képviselőivel találkoztak.

Hugyik Krisztián gazdaságában